Stevig herstel Europa, Wall Street opnieuw stap voorruit

Door Guy Boscart op 8 oktober 2021 08:58

 Goedemorgen,

?Het herstel vanaf de laagste stand van de week krijgt vorm, Wall Street trekt goed door en de Dow Jones staat al ruim 1000 punten boven de bodem maar toch moest de index wat lager dan de dagtop die tot het 50-MA kwam. Ook andere indices probeerden hun 50-MA te bereiken maar dat is voorlopig nog wat te hoog. Alles wel in de plus maar dus wat lager dan de dagtoppen. De AEX en de DAX wisten wel rond hun hoogste punt van de sessie te sluiten, de AEX bereikt nu ook het 50-MA maar sluit er nog net onder.

Update vrijdag 8 oktober:
De markten herstellen verder en bereiken een weerstand, bij enkele indices is dat het 50-daags gemiddelde waar ze eerst doorheen moeten zien te geraken. Toch wat kracht momenteel maar ik kan nog niet zeggen dat de daling over is en dat de indices op zoek kunnen naar hun topzone. Er zit ook nog wat economisch nieuws aan te komen waaronder de cijfers over de werkgelegenheid in de VS en vanaf volgende week zullen de 3e kwartaalcijfers binnen druppelen. Zijn die goed genoeg om de markt weer op gang te krijgen? Of zullen er bedrijven zijn die met mindere berichten komen? Tot nu toe heb ik nog geen echte waarschuwingen gezien dus op zich kan dat meevallen. Dan moeten beleggers weer bepalen of de waarderingen interessant genoeg zijn om in te stappen.

?Wat de markten ook bezig houden zijn de energieprijzen, die lopen nog steeds verder op, denk aan de gasprijs en de olie. De Brent olie bereikt vanmorgen al de 83 dollar en dat is weer een nieuw hoogtepunt sinds jaren. Beleggers zijn hierdoor bang voor een verder oplopende inflatie en dat is juist hetgeen men niet wil. De FED gaf eerder dit jaar aan dat het wel zal meevallen met de inflatie maar toen was er nog geen sprake van die fors oplopende energieprijzen. We zitten dus met een nieuwe situatie en het is nu de vraag hoe men daarop zal reageren bijvoorbeeld met het rentebeleid. Een hogere inflatie zorgt ook voor hogere rentes en dat brengt de tijdlijn over het tijdstip dat de rente zal worden verhoogd naar voren. Ik kan er nog niet veel over melden, de tijd zal het ons leren.

?Zo zien we dat er voorzichtig moet worden omgegaan met de markten, er zitten teveel losse eindjes die de markten alle kanten op kunnen sturen en dat is nu juist hetgeen we merken. Deze week hebben we de markten opnieuw alle richtingen op zien gaan, we zitten nu in een herstelfase maar voor hoelang? De bear kan zo weer toeslaan en dan is het zeer belangrijk om niet te grof in te zetten op een beweging als je het momentum niet goed kan vinden om in te stappen. We wachten dan ook rustig af, ik handel met kleine posities en zoek een zo goed mogelijke instap waardoor je ook een paar dagen in de markt kunt blijven zitten. Kleine posities beperken dan de schade als het de verkeerde kant op gaat maar men kan er ook best goed mee scoren door de volatiliteit als je wel de juiste richting hebt te pakken. Voorlopig zal ik deze strategie blijven volgen, pas als de rust wat terugkomt zal ik de posities wat groter kiezen.

Mij via Twitter volgen? Ga naar @USMarkets of https://twitter.com/USMarkets<...

Eerste posities oktober met winst gesloten:
Er lopen nu geen posities meer want de long posities heb ik met een mooie winst gesloten donderdag. Mogelijk zal ik draaien naar short zodra het momentum goed is en als ik zie dat de indices niet door de weerstand geraken.

Marktoverzicht:
Via het marktoverzicht zien we het herstel overal, de indices op Wall Street sluiten niet op het hoogste punt van de sessie terwijl die in Europa dat wel doen. We wachten nu het vervolg al, vandaag de laatste sessie van de week, volgende week maar eens zien of de AEX, de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq door hun 50-daags gemiddelde breken.

??Dow Jones:
De Dow Jones herstelt verder en staat al zo'n 1000 punten boven de bodem van maandag. We zien net als eind september dat de Dow Jones wel door het 50-daags gemiddelde breekt maar richting het slot dat niet vol weet te houden. Dat 50-MA wordt nu toch belangrijk de komende sessies, eens zal de index erdoor moeten om het herstel door te kunnen zetten.

Weerstand zien we nu rond de 34.900 punten, een niveau dat de index aan het testen is en waar ook het 50-daags gemiddelde uitkomt. Bij een verder herstel richten we ons op de 35.000 punten met daarboven de 35.250 en de 35.500 punten. De index is onderweg om door te breken maar zo ver is het nog niet, eerst maar eens die 35.000 punten zien te doorbreken. Steun nu eerst de 34.500 en de 34.250 punten, later de 33.750 punten ofwel de bodemzone als belangrijke steun.

??AEX index:
De AEX laat een sterke sessie zien en breekt de top van dinsdag, dat is op zich een goed teken. De index test nu ook het 50-daags gemiddelde maar moet er nog boven zien te geraken. Het 50-MA komt nu uit rond de 779-780 punten dus amper 2 punten boven de slotkoers van donderdag die op 777 punten uitkomt.

Steun nu eerst de 770-771 punten met later de 760-762 punten, later de 755 en de 751 punten waar de index woensdag de bodem neerzette. Het is nu afwachten of de AEX zich verder kan herpakken, mogelijk kan de bodem er staan want de steunzone aan de onderkant werd duidelijk getest nu. Weerstand nu eerst het 50-MA rond de 779-780 punten, later de 790 punten en de bekende topzone tussen de 800 en de 805 punten.

??DAX index:
De DAX herpakt zich gelukkig ook na de dip ver onder de 15.000 punten waar er ook even onder het 200-daags gemiddelde werd gekeken. We zien de index nu uitkomen op 15.250 punten waardoor de weg open ligt richting eerst de 15.300 en daarna richting de 15.500-15.550 punten waar de eerste zware weerstand wacht. Later het 50-daags gemiddelde dat rond de 15.640 punten uitkomt nu. 

Steun nu het 200-MA dat rond de 15.040 punten uitkomt, later de bodem van woensdag rond de 14.800 en de 14.600 punten als steun.

??Nasdaq Composite:
De Nasdaq herpakt zich sterk en kwam gedurende de sessie even rond het 20-MA uit, we zien daar niet ver boven ook het 50-daags gemiddelde nu. De index staat nu weer veilig boven de bodemzone die rond de 14.200-14.210 punten uitkomt en die werd getest maandag. Met het slot op 14.654 punten staan we daar al 450 punten boven.

?Weerstand zien we nu eerst rond de 14.800 punten, later het 50-daags gemiddelde rond de 14.885 punten. Eerst maar eens zien of deze niveaus worden bereikt. Later de 15.000 punten nog als belangrijke weerstand en die lijkt me redelijk zwaar. Steun zien we rond de 14.600 punten, later de 14.400 en uiteraard die stevige en zeer belangrijke steun rond de 14.200 punten.

??Overzicht resultaat september en dit jaar (2021):
We blijven vooral rustig te werk gaan en zoeken vooral naar kansen bij de indices om posities op te nemen waar er zich mogelijkheden voordoen. Er lopen nu geen posities maar ik zoek weer naar een momentum om in te stappen.

Om mee te doen met de nieuwe posities kan dat via het nieuwe proefabonnement tot 1 december en voor slechts €35. Deze maand en dit jaar staan we in ieder geval op een mooie winst en dat in een moeilijke markt. Wat ik doe is vooral tijd nemen en de rust bewaren, er komen dus weer mooie kansen aan.

Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding en dat is tot 1 DECEMBER voor €35. Ga meteen naar onze tradershop via de link https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u in voor deze mooie aanbieding ...

Overzicht resultaten oktober en dit jaar (2021)

??Met vriendelijke groet,
Guy Boscart


Guy Boscart is directeur en eigenaar van www.usmarkets.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.