Jim: Dividend harken met Turbo's

Door Jim Tehupuring op 5 oktober 2021 12:17

Fundamentele analyse en Turbo’s. Voor veel mensen klinkt dat misschien als een gekke combinatie. Immers, de fundamentele analyse bestudeert vooral de lange termijn ontwikkelingen en vooruitzichten, terwijl het woord ‘Turbo’ vooral klinkt als iets wat snel gaat en gericht is op korte termijn. Toch gaat het uitstekend samen. Turbo’s kun je heel goed gebruiken voor een lange termijn belegging. Zeker nu de rentstand zo laag is en Turbo’s daardoor relatief goedkoop zijn. Ik zal dat uitleggen aan de hand van een belangrijke ratio bij de selectie van individuele aandelen.


Dividend
Wanneer je een investering in een bedrijf overweegt, zal je altijd willen weten of het bedrijf winst maakt. Of dit nu de bakker op de hoek is of het aandeel Microsoft. Wanneer er sprake is van winst, dan vergemakkelijkt dit het beoordelingsproces rondom wat zo’n bedrijf dan zou moeten kosten.
In geval van een jong bedrijf wordt veel de winst geherinvesteerd om verdere groei te bewerkstelligen. Maar dat proces verandert naarmate het bedrijf volwassener wordt. De winst (of een deel) kan dan worden uitgekeerd aan de eigenaar(s). In geval van een beursgenoteerd bedrijf zijn dat de aandeelhouders. Het deel van de winst dat de aandeelhouders ontvangen heet het dividend.
Wanneer het gaat om de bakker op de hoek dan vinden de meeste mensen het vanzelfsprekend dat je als investeerder die winst wilt hebben. Toch denken veel beleggers dat dividend niet zo belangrijk is en dat het er vooral om draait dat het bedrijf groter wordt en de aandelen in koers stijgen. Het grappige is dat op de beurs het dividend zorgt voor 57% van de winst en slechts 43% van de winst valt toe te schrijven aan koersstijging. Een goed voorbeeld daarvan is de AEX Index. Die stond in 2000 op 700 punten en anno 2021 10% hoger. De koers staat nauwelijks hoger. Maar aandeelhouders hebben in al die jaren gemiddeld per jaar ook meer dan 3% dividend ontvangen. Indien het niet herbelegd is levert dat over dezelfde periode dik 60% rendement.
Het wel of niet ontvangen van dividend is dus een belangrijke factor bij de keuze voor een aandelenbelegging.

Dividendrendement
De hoogte van het dividend zegt niet zoveel. Ten eerste niet omdat het belangrijk is te bekijken welk percentage van de nettowinst als dividend wordt uitgekeerd. De meeste bedrijven hebben daaromtrent een helder beleid. Bijvoorbeeld: minimaal 50% van de winst zal als dividend worden uitgekeerd. Dit geeft meteen aan dat het bedrijf wel degelijk de mogelijkheid voor investeringen wil aanhouden.
Stel dat er €2 winst is, dan ontvangt de aandeelhouder dus minimaal €1. Om te bepalen of dat nou aantrekkelijk is of niet, hangt af van de prijs van het aandeel. Natuurlijk is een en ander sector en moment afhankelijk, maar wanneer het aandeel €25 kost, dan is het jaarlijkse dividend van €1 precies 4% van de koers. Het dividendrendement is 4%. En dat is best aantrekkelijk. Zeker als je bedenkt dat het aannemelijk is dat het jaar erop het dividend iets hoger is. Het bedrijf investeert namelijk de overgebleven €1 om extra groei te realiseren.
Het dividendrendement is dus een belangrijke ratio die je kunt gebruiken bij de overweging om een aandeel al dan niet te kopen.

Turbo’s en dividend
Turbo’s geven geen dividend. Je krijgt geen winst uitgekeerd van het bedrijf waar je indirect met de Turbo in belegd. Je bent immers geen aandeelhouder maar bezit een Turbo. Toch ga je er wel degelijk geld mee verdienen. Wanneer je een Turbo koopt op bijvoorbeeld Royal Dutch Shell, dan zal BNP Paribas daadwerkelijk de aandelen kopen. Het aandeel kost nu €20. Beleg je met hefboom 2, dan kost de Turbo zelf €10. De andere helft wordt gefinancierd door BNP Paribas. En daarover betaal je rente. Momenteel 1,5%.
Het is anno 2021 iets minder, maar voor het rekengemak: Shell betaalt op jaarbasis aan aandeelhouders €1. Bij een koers van €20 een dividendrendement van 5%. Aantrekkelijk.
BNP Paribas zal als aandeelhouder dit bedrag ontvangen. Stel dat het dividend in een keer wordt uitbetaald, dan ontvangt BNP €1 minus de dividendbelasting van 15%. Netto €0,85.
Zij brengen dat bedrag in mindering op het deel wat ze financierden: €10-0,85=€9,15.
Indien het aandeel even later weer of nog steeds op €20 staat dan is de Turbo meer waard geworden: 20-9,15=10,85. Je hebt 8,5% op de Turbobelegging verdiend!
Dat is zelfs meer dan wanneer je de aandelen Shell had gekocht.
Maar wat we niet moeten vergeten is dat je wel rente betaald. 1,5% over het gefinancierde deel. Na 1 jaar dus ~€0,15. Ook dan blijft er een heel mooi rendement over. Als de aandelen niet stijgen.
Als de beurs (en Shell) wel oploopt wordt het alleen maar interessanter.

Door op deze manier te beleggen kun je uitstekend Turbo’s op dividendaandelen kopen voor een lange termijn.

Groeten Jim


Jim Tehupuring is Pro in de categorie Nederlandse aandelen en opties bij ProBeleggen. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.