Jean-Paul: Shell, ASMI, FlowTraders en First Solar

Door Jean-Paul van Oudheusden op 14 september 2021 11:31

Er heerst stilte voor de storm vanmorgen. Vanmiddag om 14.30 uur wordt het Amerikaanse inflatiecijfer (CPI) voor de maand augustus bekend gemaakt. In juni en juli bedroeg het percentage (afgerond) 5,4% en voor augustus wordt door analisten 5,3% verwacht. In real life is het als belegger verstandig om de publicatie van het cijfer af te wachten.

Voor het spel heb ik besloten om daar niet op te wachten. Ik heb turbo's gekocht op de AEX, S&P 500, Royal Dutch Shell, ASMI, FlowTraders en First Solar. Allemaal long. De portefeuille is daarmee meteen goed gevuld. Leuk om in het spel eens iets te doen wat ik in de praktijk nooit zou doen.

AEX en S&P 500 turbo long

Dit is puur een dobbeltje op de richting van de markt. Als optimist kies ik dan long. De rente staat onveranderd laag. Bedrijven met een goed business model en leencapaciteit kunnen daar volop van profiteren.

Royal Dutch Shell turbo long

Niet alleen de olieprijzen maar ook de gasprijzen zijn dit jaar flink gestegen. Shell gaat daardoor ook over het 3e kwartaal weer uitstekende cijfers laten zien. Het aandeel is in historisch perspectief niet duur, het heeft alleen één levensgroot 'anker achter de boot': pensioenfondsen stappen massaal uit bedrijven die investeren in fossiele brandstoffen. Dat levert een permanente verkoopdruk in het aandeel op. Met goede cijfers in aantocht in het neerwaarts risico in Shell naar mijn mening niet zo groot. En mochten beleggers een draai maken van groei- naar waardeaandelen (bijvoorbeeld als het inflatiecijfer vanmiddag duidelijk hoger uitvalt dan verwacht) kan het aandeel Shell daarvan op de beurs profiteren.

ASMI turbo long

Semiconductorchips zijn 'hot', de chiptekorten houden aan, de aandelen van ASML, ASMI en Besi hebben het in de recente periode duidelijk beter gedaan dan de AEX. ASMI kreeg vrijdag een opwaardering van de analist van Bank of America, die de koers ziet stijgen van €366 nu naar €464 in twaalf maanden. Redenering: ASMI levert twee producten die veelgevraagd zijn, wint marktaandeel van de concurrenten terwijl de winstmarges op peil blijven. Het aandeel ASMI zou zo maar eens in de komende periode populair kunnen blijven.

FlowTraders turbo long

FlowTraders is het aandeel dat op de beurs wordt gekocht als de beurzen dalen. Omdat ik vooralsnog alleen maar turbo's long heb, koop ik FlowTraders als hedge. Eens zien wat er gaat gebeuren.

First Solar turbo long

In de eerste twee weken van november vindt de 26e Klimaatconferentie plaats. Alle grote landen doen daar aan mee. De verwachtingen zijn hooggespannen, want als we doorgaan op dezelfde voet worden de klimaatdoelen die gesteld zijn in Parijs zeker niet gehaald. Als politici van mening zijn dat ze de doelen wel willen halen is actie nodig. Wind- en zonne-energie zijn dan nodig in veel grotere hoeveelheden. Als in de komende maand blijkt dat landen inderdaad voornemens zijn om groot in te zetten op alternatieve energie zit First Solar op de eerste rij om daarvan te profiteren.