Royce: Laatste dag, nieuwe kansen

Door Royce Tostrams op 27 november 2020 08:02

 Op de laatste dag lijkt deze Slimste competitie als een nachtkaars uit de doven. Toch kunnen we dit jaar weer terugzien op een spetterend verloop. Op de laatste competitiedag staat mijn rendement op +35%, waarmee ik tevreden kan terugkijken op deze competitie. 

Ik zal vandaag in de loop van  de dag mijn posities sluiten, veel vuurwerk verwacht ik niet meer. Op zich is het jammer dat deze competitie nu ophoudt, want als technisch analist zie ik veel nieuwe kansen. 

Voor uw privéportefeuille zou dat mogelijkheden bieden. 

Op mijn grafieken lijkt Wall Street aan het begin van een nieuwe meerjarige bullmarkt te staan. Daar zin alle toppen van dit jaar nu gebroken. Ook de S&P , de Nasdaq en de SOX (halfgeleiders) staan in de startblokken voor een knal naar boven. 

Dus ondanks Thanksgiving, mag in de VS vuurwerk afgestoken worden. En als mijn plaatjes me niet bedriegen, mag dat binnenkort ook op de Nederlandse beurs.

Nu de Dow Jones nieuwe koersrecords neerzette, lijkt de hapering en aarzeling van de afgelopen weken op Wall Street voorbij. Afgelopen dinsdag is de Dow voor het eerst boven de 30.000 puntengrens gesloten. Beleggers reageren positief op het recente vaccinnieuws en zijn opgelucht overde machtsoverdracht van president Donald Trump aan zijn Democratische opvolger Joe Biden.

De 30.000 puntengrens heeft technisch geen enkele waarde, maar is wel een niveau met psychologische betekenis. Alleen vanuit het oogpunt van roundophobia zou de markt hier op letten. In beleggerskringen duidt deze term op de vaak obsessieve aandacht voor ronde getallen. Vaak aarzelt de markt in de buurt van ronde getallen, zoals eerder bij de 20 duizend punten voor de Dow Jones en de 100 dollargrens van de olieprijs.

Hogere bodems

De Dow Jones bewoog het afgelopen 10 maanden onder de weerstand 29.564,70 (gevormd op 12 februari). De index liet daarbij hogere koersbodems zien rond 24843,20 (bodem juni)  en 26.125 (bodem oktober). Vanuit technisch perspectief signaleerden deze  hogere bodems dat er kopers in de markt zaten. Technisch een signaal dat er een opwaartse draai zat aan te komen. Inmiddels is de horde 29.564 gebroken, waarmee een gigantische hoofd & schouders-formatie opwaarts is voltooid. Helemaal onderaan deze blog, vindt u een uitleg van de hoofd & schouder-continueringsformatie.

Nu de Dow de neklijn (oude top) rond 29.564,70 (gevormd op 12 februari) heeft gepasseerd, is de neutrale range aan de bovenkant is verlaten. Hierdoor is zoals gezegd een een gigantische hoofd & schouders-formatie opwaarts voltooid en het technische plaatje verbeterd. Opwaarts heeft de Dow veel ruimte om verder te stijgen.

De langerekte hoofd & schouders-formatie kan ook gebruikt worden om koersdoelen te berekenen.  Na de uitbraak boven weerstand 29.564,70 wordt 35.000 het eerste opwaartse en 42.500 het volgende koersdoel. De eerste steun ligt de laatste schouder op 26.125,30 (bodem van 30 oktober).

Goed jaar 2021

Voor het nieuwe beleggingsjaar 2021 is de doorbraak op Wall Street goed nieuws. Beleggers lijken over het coronaravijn heen te willen kijken. Hiermee wordt het sentiment voor aandelen positief ingekleurd. Daarnaast zullen waarschijnlijk ook alle sectoren voorsorteren op een sterke economische ontwikkeling, waardoor ook andere beursindices op Wall Street worden meegezogen. In het kielzog zal ook Europa aan het Amerikaanse beursfeestje mee willen doen.

De conclusie is dat het sentiment op Wall Street is verbeterd, na de recente technische uitbraak. Er is voldoende potentieel om te spreken over voldoende lange termijn perspectief. Omdat waarschijnlijk ook andere beurzen zullen worden meegetrokken, mag het vuurwerk worden uitgepakt.

Dow Jones

De Dow Jones heeft oude weerstand 29.564,70 (gevormd op 12 februari) gebroken. Nu de neutrale range aan de bovenkant is verlaten, verbetert het technische plaatje. Opwaarts heeft de Dow ruimte om verder te stijgen. Na de uitbraak boven weerstand 29.564,70 wordt 35.000 het volgende opwaartse koersdoel. e steun ligt op 26.125,30 (bodem van 30 oktober).

Uitleg hoofd & schouder-formatie

De omgekeerde hoofd & schouder-formatie is lastig te herkennen. Zeker indien het patroon over langere tijd wordt gevormd. Er zijn hoofd & schouder-formaties die zich over meerdere jaren voltrekken, waardoor je als belegger vaak het zicht verlies.

De omgekeerde hoofd & schouder-formatie bestaat altijd uit (minimaal) drie correcties, waaruit bodems worden gevormd. De middelste bodem, het hoofd, is altijd de diepste. De correcties aan beide zijden van het hoofd vormen de schouders.

Dit zeer positieve patroon, de omgekeerde hoofd & schouder-formatie, lijkt zich nu ook op Wall Street af te tekenen.

  • Op de gestileerde voorbeeldgrafiek hieronder wordt het hoofd door bodem X gevormd, de linkerschouder door bodem Y, de rechter door bodem Z.
  • Het patroon wordt voltooid met de doorbraak boven de zogenaamde neklijn, die de tussenliggende toppen verbindt. Op de gestileerde voorbeeldgrafiek ligt deze neklijn op punt B. Op de Dow Jones lag deze neklijon op 29.564.
  • Dit patroon is vrij betrouwbaar in het berekenen van koersdoelen, zowel op korte als op langere termijn. Wanneer u de afstand tussen het hoofd (X) en de neklijn (B) optelt boven het uitbraakpunt, kunt u het koersdoel berekenen.
  • Een tussenliggend koersdoel is te berekenen door de afstand tussen de rechterschouder (Z) en het uitbraakpunt op te tellen boven de neklijn.

https://manage.tostrams.nl/analyses/grafieken/hs.gif