Nico Inberg: Prima cijfers Aperam

Door Nico Inberg op 6 november 2019 08:52

Aperam houdt rug recht

Aperam houdt rug recht
Aperam heeft een matig kwartaal achter de rug. Deels door seizoensinvloeden, deels ook door minder vraag en druk van meer importstaal. Desondanks kwam de ebitda hoger uit dan verwacht: €79 miljoen tegenover €70 miljoen verwacht. Voor Q4 voorziet het management een licht hogere ebitda.
De highlights:
  • 10% minder afzet dan in Q2
  • Ebitda van €79 miljoen (Q2: €95 miljoen)
  • Nettowinst €0,47 per aandeel (€0,69 in Q2)
  • Vrije kasstroom van €45 miljoen (Q2: €72 miljoen)
Per aandeel verdiende de groep dit kwartaal €0,47, dat gecombineerd met de €0,30 van Q1 en de €0,69 van Q2 maakt een negenmaandsresultaat van €1,46. Bij een aantrekkend Q4 kunnen we dus uitgaan van een jaarwinst van €2 of zelfs iets meer. 
woluwe eurocommercial properties 
Grootste probleem voor de Europese staalboeren is nog steeds de import van Aziatische (lees: Chinese) partijen. Omdat de focus steeds meer komt te liggen op duurzaamheid wordt het voornaamste argument van de Europese staalsector dat de Chinese staal minder milieuvriendelijk geproduceerd wordt, iets dat overigens waar is. 

Doorbraak bij aantrekkende vraag

De echte doorbraak komt natuurlijk pas als de markt zelf het overaanbod van staal opconsumeert. Daartoe is vooral een aantrekkende autosector van belang. Het is dan ook van belang de ISM-index voor de produktie nauwlettend in de gaten te houden.    
Niettemin houdt Aperam de rug recht in een zeer moeilijke marktomstandigheden. Het aandeel is gehalveerd sinds een jaar geleden, maar het bedrijf is in staat om in betere tijden gewoon €4 per aandeel te verdienen.
In die zin is het ook een slimme zet om de convertible met einddatum 2021 en omwisselkoers ca €39,60 alvast af te lossen. Het kan hard gaan in de staalmarkt en voor Aperam is het, met haar solide balans, geen probleem goedkope financiering te vinden. 

Draai in staalmarkt

Er is weer wat beweging in de staalmarkt. Chinese partijen hebben belangstelling voor British Steel, in de VS wordt de staalprijs weer wat verhoogd en de autosector, een belangrijke afzetmarkt, lijkt aan herstel toe. 
Aperam blijft wel last houden van dumping van goedkoop Aziatisch staal op de Europese markten, dat is tegenwoordig een standaard riedeltje in de rapportages van Aperam en ook ArcelorMittal.  
 aperam 
Afbeelding: de drie segmenten bij Aperam
Ondanks de lagere volumes en de beroerde afzetmarkt weet Aperam gewoon een keurige boterham te verdienen van wellicht €2 per aandeel dit jaar. Dankzij flinke kostenbesparingen blijft de kasstroom op peil.

Fors dividend

Aperam betaalt dit jaar een dividend van €1,75 per aandeel, in vier termijnen van €0,4375 elk. Daarnaast is er een aandeleninkoopprogramma van €100 miljoen. Dit jaar is er al voor €198 miljoen teruggegeven aan aandeelhouders.  
 aperam 
Dit jaar is dat uiteraard te veel en vreet dat aan de reserves. Het hoge dividendbeleid blijft intact zolang de netdebt/ebitda onder de 1 blijft en dat is met een schuld van €172 miljoen natuurlijk duidelijk het geval.  

Conclusie

Hoewel het management nog voorzichtig is, lijkt het erop dat de markt er alvast van uitgaat dat de draai is ingezet. Het sentiment rond staalfondsen is aan het keren en de vraag is natuurlijk in hoeverrre dat doorzet.
De koersen van de meeste bedrijven zijn gehalveerd: we kunnen wachten tot de markt volledig hersteld is, maar dan zijn we te laat. 
Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Aperam en ArcelorMittal
POSITIEF
We zijn positief over dit aandeel. Eventueel eerste positie innemen
Het lijkt erop dat de draai is ingezet. Aperam verdient dit jaar ca €2 per aandeel en betaalt een mooi dividend van €1,75 dit jaar: 7%. Koopwaardig voor een beperkte positie.


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.