Nog geen groen licht opwaarts

Door Royce Tostrams op 14 november 2018 08:07

Ik zie nog geen lichten op groen springen, waarmee ik mijn shorts moet sluiten. Integendeel, zie blog hieronder. Mogelijk zal ik mijn shorts uitbreiden.

De Amerikaanse beurzen hebben het sterke herstel van de afgelopen weken stilgelegd en lijken op nieuwe verkoopdruk te zijn gestuit. Hoewel het koersverloop op korte termijn erg volatiel en meer neutraal oogt, zie ik op langere termijn wel wat negatieve signalen.
Vorige week schreef ik over oude steunniveaus die tijdens een herstel terugkeren als nieuwe weerstand. Dit fenomeen zien we niet alleen terug bij oude toppen en bodems, maar kan ook voorkomen bij oude trendlijnen.
Bij de Amerikaanse beurzen valt nu op dat de oude stijgende trend een plafond vormt voor het korte termijn herstel.
Voordat ik de technische plaatjes ga bespreken, kijk ik eerst nog even naar de Nederlandse beurs.

AEX-index

De Amsterdamse beurs heeft vooralsnog haar hoofd gestoten aan de weerstand van de oude koersbodem van september. Rond 534 punten is het herstel stilgevallen en momenteel houden kopers en verkopers elkaar wat meer in balans.
De herstelbeweging is nog intact, dus een nieuwe aanval op de weerstand kan nog niet worden uitgesloten.
Pas als de herstelfase wordt afgebroken, mag een diepere correctie worden verwacht en moeten we rekening houden met een nieuwe test van de steunzone rond 506 punten.Oude steun, nieuwe weerstand

Als ik kijk naar de weekgrafiek, dan zie ik dat de oude steunlijn (rode stippellijn) onder de bodems vanaf medio 2017 het herstel lijkt te dwarsbomen. Deze oude steun keert nu terug als nieuwe weerstand.


VS

Het fenomeen dat een oude steunlijn terugkeert als nieuwe weerstand doet zich momenteel ook voor bij de Amerikaanse indices.
Tijdens de correctie van oktober zijn bij alle indices de stijgende trends afgebroken. De steunlijnen onder de bodems vanaf 2016. waar de beurzen al verschillende keren van wist op te veren, werden gebroken.
Het herstel van de afgelopen weken heeft bij veel indices de koers teruggebracht tot aan de onderkant van de oude steunlijnen.
Hier lijkt nu nieuwe verkoopdruk op te treden en komt de herstelbeweging onder druk te staan.

Dow Jones index

Wall Street (Dow Jones index) signaleert verkoopdruk, nu een mogelijk lagere koerspiek wordt gevormd. De Dow Jones index verzwakt technisch bezien. Eerder werd al de opwaartse fase naar onderen verlaten.
Bij een doorbraak van de steun van 23.997,21 punten (de bodem van 29 juni) komt er naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdalingen.


S&P 500 index

De S&P 500 index is uit de stijgende trend gezakt en heeft duidelijk aan kracht verloren.
We adviseren de steun van 2.594,62 punten (de bodem van 3 mei) nauwlettend in de gaten te houden nu het technische plaatje verpietert.
Bij een doorbraak en slotstand onder dit niveau dient rekening te worden gehouden met een diepere correctie.


Nasdaq Composite Index

De Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite index,  maakt een neerwaartse draai. Dat geeft aan dat de verkoopdruk toeneemt.
Technisch bezien is het beeld eerder al verzwakt met het breken van de stijgende trend. Daar komt nog bij dat de Nasdaq Composite index nu een potentieel lagere koerspiek vormt.
Een doorbraak onder de laatste koersbodem en steun rond 6.926,98 punten (de bodem van 25 april) zou het technische plaatje verder ondergraven. Dat zou dan ruimte vrij maken voor een verdere koersdaling.