De Slimste Belegger 2022, het beleggingsspel van BNP Paribas Markets in samenwerking met IEX, is afgelopen.
Ik was één van de beleggingscoaches en kijk met gemengde gevoelens terug op een lastige competitie dit jaar. Ik heb wel betere jaren gekend, zo sloot ik de Slimste Belegger 2020 af met een plus van bijna 40%. Afgelopen weken, dus versie 2022, was mijn resultaat -28%.
Ik wil om te beginnen de winnaar Bigvis1 feliciteren met de prachtige winst van 215%, maar ook nu 2 Longstocks met zijn winst van 190%.
Ook feliciteer ik medecoaches Guy Boscart en Nico Bakker met hun positieve resultaten.
Ikzelf eindig, met mijn resultaat -28% dit jaar dus heel slecht. Voor alle duidelijkheid, ik alleen ben verantwoordelijk voor de resultaten, ik wil me dus niet achter de wispelturige beurzen verschuilen.
Laat ik in deze laatste blog uitleggen wat ik zoal in de Slimste Belegger 2022 heb gedaan. Ik wil beginnen met de goede trades en afsluiten met wat er fout is gegaan.
Goed waren in beginsel al mijn long posities, want uiteindelijk hebben de beurzen in oktober een mooie sprong kunnen maken. Zo ben ik halverwege oktober full long gegaan in ASML. Dat heeft geresulteerd in een fraaie winst. Helaas (foutje dus) ben ik te snel uitgestapt. Goed was ook mijn draai naar long aan het einde van de competitie, waardoor ik in de laatste dagen van de competitie nog aardig wat heb kunnen binnen harken.
Mijn grootste fout in de afgelopen weken was dat ik soms veel te snel en te impulsief mijn posities heb gewijzigd (zie bv ASML). Door niet vast te houden aan mijn technisch instrumentarium, heb ik in enkele gevallen goede posities, te snel met verlies verkocht.
Zo was mijn portefeuille, op beruchte draaidag donderdag 13 oktober, volledig long gepositioneerd. Ik had die dag niets tussentijds moeten verkopen, dan zou ik een fraaie winst hebben geboekt. Maar ik deed het precies verkeerdom, want toen de beurzen halverwege de dag op fors verlies stonden, heb ik in paniek mijn gehele long-portefeuille verkocht.
Ik had gewoon moeten vasthouden aan mijn methode van Triple Screen Trading (TTS), zie uitleg hieronder. Ik gebruik TTS altijd om beleggingsbeslissingen te objectiveren en te ontdoen van gevoel en sentiment, dat is precies wat er deze Slimste is fout gegaan.
TTS is een zeer simpele benadering van beleggen, de methode is altijd op zoek naar het moment dat alle (drie) belangrijke trendrichtingen in dezelfde richting wijzen. Voor de Slimste competitie gebruik ik dezelfde strategie als voor de Tostrams Turboportefeuille, die ik sinds 2006 beheer. Hiervoor beoordeel ik, voordat ik een positie inneem, altijd eerst de actie (enkele maanden), de reactie (afgelopen weken)
In het Triple Screen Trading model wordt dus schematisch het koersverloop van een aandeel in drie stukken verdeeld, om een gestructureerde technische beoordeling te maken. Ik gebruik TTS om beleggingsbeslissingen te objectiveren en te ontdoen van gevoel en sentiment.
Ik wil iedereen bedanken voor het meedoen en hoop u volgend jaar weer te kunnen begroeten.