Jean-Paul: 3x gegokt, 3x verloren

Door Jean-Paul van Oudheusden op 26 oktober 2022 09:46

Beleggen is een serieuze zaak en zeker geen spelletje. De Slimste Belegger is dat wel. Het is een ideale oefenomgeving om het effect van 'een gokje op de beurs' zichtbaar te maken zonder dat het geld kost. Om dat inzichtelijk te maken heb ik daarom 3x gegokt. En helaas voor mijn kansen in het klassement 3x verloren.

Wat is er gebeurd? Heel simpel. Gisterenavond stonden de kwartaalcijfers van Alphabet en Microsoft op het programma; vanmorgen die van Heineken. Die prachtige bedrijven met uitstekende perspectieven voor de lange termijn. Met mijn karakter als rasoptimist dacht ik dat ze me ook deze cijferronde niet teleur zouden stellen: vol Long dus.

De praktijk blijkt anders. In absolute zin zijn de cijfers allesbehalve slecht (ook in deze tijd is er nog steeds winstgroei!), maar er werden minder advertenties geplaatst bij Google, minder pc's verkocht met Microsoft software erin en minder biertjes gekocht in de supermarkt.

Wat gaat er hier fout? Een aantal dingen. 

Ten eerste verwacht ik dat de wereldeconomie nog verder gaat krimpen en de beurs nog kan dalen - zoals besproken in het webinar van BNP Paribas en IEX afgelopen maandag. Waarom dan toch Long? 

Ten tweede, hoezo gokken op kwartaalcijfers? Mijn rendement stond gisteren op een keurige 7% in drie weken, zonder al teveel zeer speculatieve transacties. In de praktijk is het wat mij betreft echt veel beter om de kwartaalcijfers af te wachten dan op één avond een leuk winst in z'n geheel weg te gooien.

Ten derde heb ik mijn posities in Alphabet en Microsoft in het laatste kwartier van de handel in Amerika expres ook nog eens verdubbeld. Nooit doen. Daardoor is het verlies nu 2x zo groot en staat er zelfs een min in mijn totaalscore. Als je speculeert, doe het dan met mate. 

Wat nu? Het spel duurt nog drie dagen, dat is een te korte tijd voor herstel vermoed ik. Stel dat zo iets onverhoopt in de praktijk toch eens zou gebeuren: ik heb in de drie persberichten geen aanleiding gelezen om nu direct en tegen elke prijs afscheid te nemen. Eerst maar even aankijken wat de beursdag van vandaag brengt. Daarbij geldt wel dat het algehele beurssentiment door de tegenvallende cijfers (Alphabet en Microsoft zijn grote spelers!) verder is verzwakt.

De belangrijkste les daarom (tot vervelens toe): maak een beleggingsplan, heb een visie, houd je daaraan en laat je niet verleiden tot mogelijk gewin op de korte termijn.