Jean-Paul: Short. Of toch Long tegen de trend in?

Door Jean-Paul van Oudheusden op 11 oktober 2022 09:41

 Hallo belegger,

Heb je de video met mijn visie op de markt gezien? Ik heb me voorgenomen om daar het hele spel aan vast te houden. Op basis daarvan waren de afgelopen handelsdagen geen verrassing. De trend op de aandelenmarkt is naar beneden. Hét instrument om mee te experimenteren is dan ook de Turbo Short. 

Het moeilijke aan short-beleggen is dat er een grote groep beleggers klaar staat om 'de dip te kopen'. Als die massaal op de markt komen, worden short-beleggers min of meer gedwongen om hun posities te reduceren, anders lopen de verliezen te hoog op. Met het 3e kwartaalcijferseizoen voor de deur is dit een concreet risico.

Het sentiment op de beurs is zó negatief, dat de kwartaalcijfers gemiddeld genomen best eens beter kunnen zijn dan wordt gevreesd. Een plus van 5% of zelfs 10% voor de AEX of S&P 500 is dan zo gemaakt. Dat zagen we ook in de bear market rally vanaf het dieptepunt in de koersontwikkeling in juni. Belangrijker dan de cijfers over het 3e kwartaal zijn dan ook de vooruitzichten voor bedrijven voor 2023, voor zover ze daar concreet iets over kunnen of willen zeggen.

Op het YouTube-kanaal van Markets Are Everywhere bespreek ik in het Turbo Journaal van deze week vanaf minuut 20'53 de agenda van de kwartaalcijfers, die voor een groot deel tijdens de duur van De Slimste Belegger wordt afgewerkt. Wil je op de hoogte blijven van mijn kijk op de ontwikkelingen? Abonneer je dan ook op het YouTube-kanaal. Het is gratis.

Voor wat betreft de eerste speelweek:

- De Turbo Shorts op de AEX en S&P 500 deden hun werk.

- De Turbo Short op Besi was in lijn met de visie, maar riskant. Pakte gelukkig goed uit.

- In deze inflatoire markt behoort de energiesector, en daarmee Shell, tot mijn sterkhouders. Ik verwacht goed cijfers. Bovendien legt het bedrijf een bodem onder het aandeel met het aandeleninkoopprogramma. Alleen, zodra de recessieangst opsteekt en de olieprijs weg dreigt te zakken, zakt ook de koers van Shell. Ik verwacht goede cijfers, maar die komen pas op 27 oktober.

- Ahold Delhaize is niet alleen een veilige haven (primaire levensbehoeften), er wordt ook gekeken naar een overname in de VS. Topman Frans Muller zei dat al op de IEX Beleggersdag in juli. Stiekem hoop ik op een aankondiging tijdens De Slimste Belegger. Tegelijkertijd verwacht ik wederom goede kwartaalcijfers (al komen die pas begin november, helaas), doordat Ahold Delhaize in het 3e kwartaal weer profiteerde van een sterke US dollar.

Plan voor de 2e spelweek:

- Ik verwacht dat de kwartaalcijfers beter zullen zijn dan gevreesd. In het spel vraagt dat om een Long-positie, tegen de trend in. 

- Tijdens het spel moet er ook gewoon doorgewerkt worden. Op dagen dat ik niet of nauwelijks naar het scherm kan kijken zijn de posities klein.

Op maandag 17 oktober ben ik te gast bij Rogier van BNP Paribas Markets voor een live webinar. Kijk je ook? Ik ben benieuwd naar je vragen.

Met vriendelijke groet,

Jean-Paul