Jim: Geen winst, maar wat dan wel?

Door Jim Tehupuring op 8 oktober 2021 09:33

Gisteren hebben we het gehad over winst en de maatstaf K/W. Een goede basisratio voor een eerste selectie. Daarbij beleg je bij voorkeur in bedrijven die winst maken. Maar zoals vastgesteld, valt er genoeg aan te merken op enkel kijken naar winst. Immers, het zegt iets, maar de winst is behoorlijk manipuleerbaar.

Een mooi voorbeeld daarvan is Tesla. Ik heb daarop een Turbo Short. Tijdens het spel heeft dat nog weinig gebracht, maar als je historisch kijkt dan corrigeert het aandeel regelmatig heftig. Bijvoorbeeld na de Q1 cijfers. Die werden initieel goed ontvangen nadat Tesla een recordwinst van ruim $400 miljoen.

Wat echter bleek is dat dit bedrag niet zozeer verdiend was met de verkoop van elekrtische auto’s. Onder aanvoering van Elon Musk had Tesla tijdens het kwartaal voor $1,5 miljard Bitcoins gekocht. De prijs van de Bitcoin liep op, waardoor Tesla een netto winst maakte van ruim $100 miljoen op die positie. Dit betekent dat een kwart van de totale winst was toe te schrijven aan de waardestijging van de munt. Dat heeft natuurlijk niks met het bedrijf zelf te maken. Zo realiseerden beleggers zich ook en de koers van het aandeel daalde. Kort daarop de Bitcoin overigens ook, dus de eerdere winst, werd vervolgens een boekverlies.

Je ziet dat winst dus een begrip is dat iets zegt, maar zeker niet alles. Je wilt immers vooral weten wat Tesla met haar kernactiviteiten verdient. En ook vooral of het echt geld opbrengt. Je kunt daarom beter kijken naar het operationeel resultaat. Platgezegd: hoeveel omzet is er geboekt met de operatie (in dit geval primair de autoverkopen) en wat heeft de productie gekost. Dat geeft het operationeel resultaat. In vaktermen: EBITDA. Een afkorting die staat voor Earnings Before Taxes Interest Taxes, Depreciation & Amortization. Een heel verhaal maar het komt neer op de brutowinst zonder allerlei specifieke kosten of voordelen die eigenlijk niks met de operatie zelf van doen hebben. Met de EBITDA zie je dus wat de kernactiviteit zelf echt oplevert.
Volgende bijdrage bespreken we hoe je de EBITDA gebruikt om te bepalen of iets goedkoop is en het tijd is voor een Turbo Long.

Fijne dag!

Groeten Jim


Jim Tehupuring is Pro in de categorie Nederlandse aandelen en opties bij ProBeleggen. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.