Jean-Paul: Marktsentiment

Door Jean-Paul van Oudheusden op 1 oktober 2021 10:24

Marktsentiment is moeilijk uit te leggen. Je ziet wat mij betreft dat de beurs vandaag niet wil. Dat is de hele week eigenlijk al zo en ook vandaag. De Europese beurzen opende vanmorgen flink lager. Na de opening proberen koopjesjagers en nog iets van te maken. Het is een repeterend verhaal, maar op een sterke beursdag, vol vertrouwen, zie je Neerlands chippers ASML en ASMI de markt trekken. Dat is vandaag niet zo. Ik heb het even geprobeerd met turbo longs, maar dat werkt voorlopig vandaag niet.

Hoe komt dan dat het sentiment negatief is? Enerzijds zijn veel macro-economische cijfers niet goed. Ook niet slecht, maar simpelweg niet goed genoeg om vandaag te kopen. Gisteren is het kwartaal afgesloten. Veel vermogensbeheerders rapporteren aan hun klanten per kwartaal. Op een vrijdag als vandaag nemen ze voor het weekend geen risico om een nieuwe positie te openen. Zo voelt het althans, want ik heb natuurlijk ook geen lijntje waarover die info binnenkomt. Wel weet ik uit mijn dealingroomtijd dat het toen ook zo ging.

Ik verwacht om dezelfde reden dat het later op de dag nog wat weg zal zakken. Niet alleen in Europa, maar ook in Amerika. Ik hou daarom een turbo short op de AEX aan. Wellicht breid ik die ook nog iets verder uit. Die short moet dan het rendement dat ik vanmorgen heb verspeeld weer goed maken.