Jean-Paul: Contrair beleggen

Door Jean-Paul van Oudheusden op 15 september 2021 11:34

Contrair beleggen is veel moeilijker dan de trend volgen, vind ik. Na een enorme rally zegt je onderbuikgevoel dat er nu toch een keer een correctie moet komen. Turbo Shorts zijn ideaal om in te spelen op een daling, maar kunnen je serieus geld kosten als de opwaartse trend toch langer aanhoudt. Op dit moment zitten we, wat mij betreft, in zo'n situatie. 

Het leuke van een spel als de Slimste Belegger is dat je kunt oefenen zonder dat het geld kost. Je kunt erover praten, maar echt de transacties doen en zien hoe je portefeuillerendement verandert is toch echt anders.

OK, dus we verwachten een daling van de markt. Hoe pakken we het aan? Vooropgesteld, nog maar weer eens voor de zekerheid, hoe ik hier in het spel handel is niet wat ik in de praktijk zelf doe op dit moment.

Besi Semiconductors turbo short

Als het marktsentiment draait zijn de winnaars van "gisteren" de verliezers van "morgen". Als het echt hard daalt gaan alle aandelen tegelijkertijd de deur uit, maar dat verwacht ik nu ook weer niet. Mijn oog valt op Besi, een absolute lieveling onder particuliere beleggers. Besi doet heel goede zaken in het Verre Oosten. Vanmorgen werd bekend dat de detailhandelsverkopen in China in augustus niet met de verwachte 7% maar slechts met 2,5% zijn gestegen. De chipsindustrie is en blijft 'hot', maar Besi zit (meer dan ASML en ASMI) in cyclische producten. Morgen (=donderdag) komt ook het cijfer van de detailhandelsverkopen in de VS uit. Als dat ook tegenvalt kan het marktsentiment wel eens rekening gaan houden met lager dan verwachte economische groei voor een langere periode. 

Royal Dutch Shell turbo long

Deze positie houd ik aan. De olie- en gasprijzen stijgen ook vandaag weer. Als beleggers minder groei verwachten worden waarde-aandelen aantrekkelijker. Gisteren steeg Shell tot €17,30, blijkbaar een niveau waarop een of ander pensioenfonds weer een verkooporder gaf. Het aandeel zakte aan het einde van de handelsdag flink terug, om vanmorgen weer te stijgen. Als dit patroon blijft moet ik eigenlijk af en toe wat heen en weer handelen. De spelleider heeft de transactiekosten echter op 7,50 euro gesteld, dat maakt het niet aantrekkelijk. (Gelukkig zijn in de praktijk de transactiekosten van turbo's over het algemeen lager!). Ik kijk het nog even aan.

AEX turbo short

Tja, als we denken dat de beurs gaat dalen moet in ieder geval de AEX turbo long eruit. Die heb ik dus verwacht. Eigenlijk moet dan ook de S&P 500 turbo long eruit en minimaal 1 turbo short erin. In de afgelopen week hebben we regelmatig gezien dat de beurzen in Amerika hoger beginnen om de dag lager te eindigen. Ik ben van plan om hier vandaag nog actie te ondernemen.