Markt toont duidelijk vermoeidheid, herstelpogingen worden verkocht

Door Guy Boscart op 10 september 2021 08:29

 Update vrijdag 10 september:

Opnieuw een volatiele sessie zowel in Europa als op Wall Street, tegen het slot moest Wall Street weer inleveren waardoor de Dow Jones voor de 4e opeenvolgende sessie in het rood sluit. Europa wist zich te herpakken richting het slot, de DAX sloot iets hoger maar de AEX verloor wat. De Nasdaq krijgt het nu ook wat moeilijker vergeleken met de afgelopen weken.

Update vrijdag 10 september:
Wall Street sluit opnieuw lager waarbij de Dow Jones en de S&P 500 nu al voor de 4e sessie op rij met verlies te maken krijgen. De Dow Jones daalde 151 punten (-0,45%) terwijl de S&P 500 ook 0,45% verloor. De Nasdaq Composite daalde 0,25%, daarbij verloren nu ook de belangrijkste technologieaandelen met een grote beurswaarde. De NYSE FANG+ Index daalde met 0,35%, we weten dat deze aandelen enorm zwaar wegen op de S&P 500, de Nasdaq en de Nasdaq 100 omdat ze deze enorm grote marktkapitalisatie omvatten.

De aandacht van beleggers blijft vooral gericht op de toekomst van het monetaire beleid ofwel de programma's van maandelijkse activa-aankopen van de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken, die zo een tsunami van liquiditeit aan de markten blijven toevoegen. Het blijft enorm en vooral ongekend en gevaarlijk voor op de langere termijn omdat niemand weet hoe zoiets op zeer lange termijn zal uitpakken. De Europese Centrale Bank gaf gisteren net als de FED aan dat ze het tempo van het opkoop programma voor obligaties zal vertragen maar melde er meteen ook bij dat het langlopende monetaire beleid nog maandenlang gematigd zal blijven.

In een week tijd zien we dat de marktfocus aan het verschuiven is, vanaf het moment waarop de Fed melde dat ze gaan beginnen afbouwen en nu ook het moment waarop de ECB het tempo van haar aankopen gaat afbouwen. Beleggers worden er dus wel wat minder vrolijk door gezien het verloop van de koersen.

We gaan de komende tijd meer duidelijkheid zien bij het verloop van de markten, voorlopig krijgen we te maken we wat winstnemingen maar echt stevig kunnen we de daling nog niet nomen. Het is wachten op een versnelling omlaag en de kans daarop groeit nu wel aangezien indexen als de DAX, de Dow Jones en ook de Dow Transport het moeilijker krijgen.

Posities werden reeds opgenomen:
Dat ik een correctie verwacht weten jullie al een tijdje, ik heb de afgelopen zonder risico te nemen hier en daar wat moeten schuiven met de posities. Op dit moment zitten we met de signaaldiensten wel dicht bij de top in de markt met enkele posities en op zich weer zonder al teveel risico te nemen. Waar ik kansen zie zal ik zeker nog 1 positie erbij nemen maar we blijven alles rustig aan doen.

Bij Guy Trading zal ik ook kijken om wat aandelen op te nemen want vanaf nu kunnen we via Boosters en Turbo's ook weer LONG posities kopen op Amerikaanse aandelen die toch veel meer kansen bieden wat betreft de volatiliteit dan de aandelen binnen de AEX.

Kortom, daar zal ik waar het kan zeker wat mee gaan doen de komende tijd. Om mee te doen met de indexen of de aandelen, wordt lid nu tot 1 november voor €35 via de aanbieding. Ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u meteen in ...

Marktoverzicht:
Via het marktoverzicht zien we toch een draai in de markt, nog maar net op gang gekomen maar het valt op dat de DIP niet heel snel wordt opgekocht deze keer. Vooral de Dow Jones en de DAX krijgen het moeilijk terwijl de Nasdaq en de Nasdaq 100 wel omlaag komen maar nog voorzichtig.

De AEX zoekt ook naar houvast na een test van de 800 punten eerder deze week, de SOX index zet nu ook weer een daling in maar zowel de AEX als de SOX zijn zeer afhankelijk van de chip sector die naar mijn inziens zwaar overgewaardeerd blijft. Opletten met die sector dus, daar kan best nog wat vanaf. Ook de grote 5 tech aandelen uit de Nasdaq 100 zijn helemaal rijp voor een vrij grote terugval.

Dow Jones:
De Dow Jones moet opnieuw inleveren na een sterke start, de index begon goed maar kon de plus wederom niet vasthouden. De Dow Jones moet nu al voor de 4e sessie op rij inleveren en dat is een tijd geleden. Daarom denk ik niet dat het al voorbij is en zeker niet door dat de index onder de belangrijke steunlijn en het 50-daags gemiddelde sluit. Nu afwachten wat de komende sessies zullen brengen, er kan best wel een hersteldag komen maar daarna verwacht ik verdere druk omlaag.

Weerstand blijft voorlopig eerst de 35.200 en de recente toppen rond de 35.500 punten, later zien we de topzone rond de 35.630 punten als weerstand terwijl de lijn over de toppen nu rond de 36.100 punten uitkomt. Steun nu eerst de 34.700 punten, later als de index ook daar onder terecht komt pas steun rond de 34.000 en de 33.750 punten.

Bij dalingen weten we dat het behoorlijk snel kan gaan en dat deze niveaus onder een belangrijke steun snel kunnen worden opgezocht.

AEX index:
De AEX moest even terug tot onder de bodem van afgelopen vrijdag maar wist weer op te veren vanaf de laagste stand van de sessie, de index sluit uiteindelijk 2 punten lager met een slot op 787 punten. Weerstand blijft voorlopig de 792 met daarna de topzone rond de 800 punten, deze mijlpaal lijkt voorlopig iets te hoog gegrepen. Die top zou wel eens langer kunnen blijven staan rond die 800 punten. Boven die 800 punten kan er een uitbraak komen met mogelijkheden richting de 810 of 815 punten maar dan wacht er amper weerstand door dat de index dan duidelijk uitbreekt.

Steun nu eerst de 782-783 punten met snel daaronder de 775 punten. Kijken we wat verder naar omlaag dan zien we rond de 770 punten steun, later pas rond de 761 (het 50-daags gemiddelde) en de 755 punten steun.

DAX index:
De DAX kreeg het moeilijk na de daling tot onder de 15.810 punten woensdag en de daling ging zelfs verder tot rond de 15.500 punten waar de DAX al duidelijk even op terecht kwam. Aan het begin van de week poogde de DAX nog door te stoten richting de top maar we zien nu duidelijk dat dit niet is gelukt. De DAX staat dan ook al behoorlijk wat lager bekeken vanaf de hoogste stand van maandag.

Steun nu nog altijd die 15.500-15.550 punten, als de DAX ook daaronder zakt dan moeten we rekening gaan houden met een verdere daling richting minimaal de 15.300 en zelfs tot rond de 15.000 punten. De conditie verzwakt dan wel verder zodat het daarna mogelijk verder kan dalen tot er een bodem staat. In een slechte fase kan een index als de DAX makkelijk tot 10% verliezen vanaf de top.

Weerstand nu de 15.810 punten, later de 15.925 en de top rond de 16.030 punten.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq lijkt dan toch te willen draaien naar omlaag maar echt duidelijk is dat nog niet omdat de index nog steeds boven de oude weerstand uitkomt die we zien door de lijn over de recente toppen. Zodra de index onder die steunlijn sluit ziet het er anders uit, dan moeten we rekening gaan houden met een terugval tot eerst de 15.020 punten waar we het 20-daags gemiddelde zien uitkomen en later tot rond de 14.820 punten waar we het 50-daags gemiddelde zien.

Zo ver is het nog niet maar door de draai vanaf de topzone moeten we er wel rekening mee beginnen te houden dat ook de Nasdaq en uiteraard ook de Nasdaq 100 een top hebben neergezet deze week.

Weerstand nu eerst de top rond de 15.400 punten met daarboven de 15.500 punten, later de 15.650 punten als mogelijke richtpunten. Toch eerst maar bekijken hoe de index zich de komende sessies verder zal ontwikkelen.

Overzicht resultaat 2021 blijft goed:
Er lopen op dit moment vanaf de topzone wat kleine posities en dat zijn meteen de eerste voor de maand september. Zorg in ieder geval voor dat u ook een mooi en gunstige momentum kunt pakken om in de markt te stappen of wordt lid zodat u de signalen ontvangt op de indexen. Na de rally en het bereiken van de top verwacht ik een 5 tot 8% correctie die ik graag wil meepakken voor de leden.

Meedoen kan meteen als u lid wordt, de posities kunt u nog opnemen daarna want de details ziet u dan in onze Tradershop op de website. Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding tot 1 NOVEMBER voor €35 via de aanbieding., ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en doe meteen mee met de nieuwe posities ...

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

US Markets Trading


Guy Boscart is directeur en eigenaar van www.usmarkets.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.