Wat meer kracht omlaag maar topzone nog niet uit beeld

Door Guy Boscart op 9 september 2021 08:28

Update donderdag 9 september:

Een volatiele sessie woensdag met hier en daar even een behoorlijke daling gedurende de sessie. Aan de andere kant zien we ook nog steeds wat pogingen om de DIP op te kopen maar deze keer gaat dat niet zo makkelijk. Enkele sectoren zitten al in een neergaande beweging wat alles moeilijker maakt. Let nu vooral op het momentum bij de Nasdaq en de Nasdaq 100 die het ook kunnen gaan opgeven en daar zit nog behoorlijk wat lucht in die sector ...

Een volatiele sessie woensdag met bij alle indices voor het eerst sinds enkele weken de nodige beweging in beide richtingen. Er wordt weer gezocht naar momenten waar de DIP kan worden gekocht maar het gaat deze keer niet zo makkelijk. De tech aandelen spelen daar nog altijd een grote rol bij maar deze keer krijgt men ze niet gemakkelijk meer op gang. Andere sectoren zitten al in een dalende lijn en dat trekt de markt nu toch mee omlaag. Vooral de Dow Jones en hier in Europa de DAX zitten in een moeilijke fase, na dat de DAX maandag nog een poging waagde om snel richting de top op te lopen zien we gisteren een stevige daling tot ver onder de belangrijke 15.810 punten, de DAX staat zelfs al dicht bij de 15.500-15.550 punten waar er een zeer belangrijke steun wacht.

De AEX moest even meer dan 10 punten inleveren maar wist zich te herpakken later op de dag, toch sluit ook de AEX met 6 punten verlies. Ook bij de AEX zien we nu verkoopdruk en het ziet er naar uit dat het niet echt meer lukt om de dip op te kopen. De index blijft wel nog dicht bij de topzone, ook na het verlies van gisteren. Alle andere indices moeten ook inleveren, het lijkt erop dat er mogelijk een top staat voor een tijdje maar laten we de rest van deze week eerst afwachten. Een negatieve week kan de trigger worden voor het verdere verloop deze maand.

Vanmorgen zien we dat de futures weer lager staan voorbeurs, dat wil zeggen dat de start van vandaag negatief wordt. Later vandaag (donderdag) krijgen we nog de ECB met bericht over de rente en het opkoop programma en een persconferentie van ECB voorzitter Lagarde rond 14:30. Ook vandaag kan het een volatiele sessie worden, eerst maar eens bekijken wat de belangrijke indices gaan doen later op de dag en vooral na de opening van Wall Street waar we dan zien wat de intenties zijn voor het verdere verloop. Enkele indices staan er nu toch al veel minder goed voor dan een paar dagen geleden. Het is en blijft vooral kijken naar het momentum waar de risico kopers niet meer kunnen bijkopen maar juist zullen moeten verkopen om aan hun margin verplichtingen te kunnen voldoen want daar wringt nu het schoentje.

Posities werden reeds opgenomen:
Dat ik een correctie verwacht weten jullie al een tijdje, ik heb de afgelopen zonder risico te nemen hier en daar wat moeten schuiven met de posities. Op dit moment zitten we met de signaaldiensten wel dicht bij de top in de markt met enkele posities en op zich weer zonder al teveel risico te nemen. Waar ik kansen zie zal ik zeker nog 1 positie erbij nemen maar we blijven alles rustig aan doen. Bij Guy Trading zal ik ook kijken om wat aandelen op te nemen want vanaf nu kunnen we via Boosters en Turbo's ook weer LONG posities kopen op Amerikaanse aandelen die toch veel meer kansen bieden wat betreft de volatiliteit dan de aandelen binnen de AEX.

Kortom, daar zal ik waar het kan zeker wat mee gaan doen de komende tijd. Om mee te doen met de indexen of de aandelen, wordt lid nu tot 1 november voor €35 via de aanbieding. Ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en schrijf u meteen in ...

Marktoverzicht:
Via het overzicht hieronder is het al duidelijk te zien dat de markt aan het draaien is, bij de DAX en de Dow Jones al een duidelijk beeld in deze richting maar bij de S&P 500, de Nasdaq en de AEX index wat minder door de zwaar wegende tech aandelen die het nog niet echt laten afweten. Bij de SOX zien we de draai duidelijker en de recente bodems werden meteen doorbroken gisteren. Kortom, de markt lijkt te willen draaien en dat voor een tijdje (enkele weken) maar omdat veel indices nog dicht bij hun top staan moeten we voorzichtig blijven en nog niet volop inzetten op een grote daling. De komende sessies zullen daarover wel meer duidelijkheid brengen.

Dow Jones:
De Dow Jones moet weer wat inleveren en komt zo onder de belangrijke steunlijn uit al is het maar net. De index kon nog wel net boven het 50-daags gemiddelde sluiten maar gedurende de sessie moest de index er wel even duidelijk onder. Als we naar de futures kijken vanmorgen dan zien we een nieuwe poging omlaag zodat het moeilijk kan worden om de belangrijke steunzone vast te houden. Dat weten we in de loop van de avond wel, het ziet er voor de Dow Jones in ieder geval niet goed uit nu.

Weerstand blijft voorlopig eerst de 35.200 en de recente toppen rond de 35.500 punten, later zien we de topzone rond de 35.630 punten als weerstand terwijl de lijn over de toppen nu rond de 36.000 punten uitkomt. Steun nu eerst de 34.700 punten, later als de index ook daar onder terecht komt pas steun rond de 34.000 en de 33.750 punten.

Bij dalingen weten we dat het behoorlijk snel kan gaan en dat deze niveaus onder een belangrijke steun snel kunnen worden opgezocht.

AEX index:
De AEX moest even terug tot de bodem van afgelopen vrijdag maar wist op te veren vanaf dat punt, de index sluit uiteindelijk 6 punten lager met een slot op 789 punten precies. Weerstand blijft voorlopig de topzone ofwel die 800 punten, deze mijlpaal lijkt voorlopig iets te hoog gegrepen. Een top die langer blijft staan rond die 800 punten zou wel eens mogelijk kunnen, de komende sessies maar even bekijken hoe het verder zal verlopen. Boven die 800 punten komt er een uitbraak met mogelijkheden richting de 810 of 815 punten maar dan wacht er amper weerstand door dat de index dan duidelijk uitbreekt.

Steun nu eerst de 784-785 punten met snel daaronder de 780 punten. Kijken we wat verder naar omlaag dan zien we rond de 775 en de 770 punten steun, later pas rond de 760 (het 50-daags gemiddelde) en de 755 punten steun.

DAX index:
De DAX krijgt het moeilijk na de daling tot onder de 15.810 punten woensdag, de DAX zakt nu snel richting de 15.500-15.550 punten waar de volgende belangrijke steun wacht. Aan het begin van de week poogde de DAX nog door te stoten richting de top maar we zien nu duidelijk dat dit niet lukt. De DAX staat dan ook al behoorlijk wat lager bekeken vanaf de hoogste stand van maandag. Vanmorgen zien we opnieuw verlies bij de DAX voorbeurs en dicht bij die 15.500-15.550 punten.

Steun nu die 15.500-15.550 punten, als de DAX ook daaronder zakt dan moeten we rekening gaan houden met een verdere daling richting minimaal de 15.300 en zelfs tot rond de 15.000 punten. De conditie verzwakt dan wel verder zodat het daarna mogelijk verder kan dalen tot er een bodem staat. In slechte fases kan een index als de DAX makkelijk tot 10% verliezen vanaf de top.

Weerstand nu de 15.810 punten, later de 15.925 en de top rond de 16.030 punten.

Nasdaq Composite:
De Nasdaq lijkt dan toch te willen draaien naar omlaag maar echt duidelijk is dat nog niet omdat de index nog steeds boven de oude weerstand uitkomt die we zien door de lijn over de recente toppen. Zodra de index onder die steunlijn sluit ziet het er anders uit, dan moeten we zeker rekening gaan houden met een terugval tot eerst de 15.000 punten waar we het 20-daags gemiddelde zien uitkomen en later tot rond de 14.800 punten waar we het 50-daags gemiddelde zien. Zo ver is het nog niet maar door de draai vanaf de topzone moeten we er wel rekening mee beginnen te houden dat ook de Nasdaq en uiteraard ook de Nasdaq 100 een top hebben neergezet deze week.

Weerstand nu eerst de top rond de 15.400 punten met daarboven de 15.500 punten, later de 15.650 punten als mogelijke richtpunten. Toch eerst maar bekijken hoe de index zich de komende sessies verder zal ontwikkelen.

Overzicht resultaat 2021 blijft goed:
Er lopen op dit moment vanaf de topzone wat kleine posities en dat zijn meteen de eerste voor de maand september. Zorg in ieder geval voor dat u ook een mooi en gunstige momentum kunt pakken om in de markt te stappen of wordt lid zodat u de signalen ontvangt op de indexen. Na de rally en het bereiken van de top verwacht ik een 5 tot 8% correctie die ik graag wil meepakken voor de leden.

Meedoen kan meteen als u lid wordt, de posities kunt u nog opnemen daarna want de details ziet u dan in onze Tradershop op de website. Schrijf u nu in via de nieuwe aanbieding tot 1 NOVEMBER voor €35 via de aanbieding., ga naar https://www.usmarkets.nl/trade... en doe meteen mee met de nieuwe posities ...

Met vriendelijke groet,
Guy Boscart

US Markets Trading


Guy Boscart is directeur en eigenaar van www.usmarkets.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.