Jim: Joop heeft het geflikt! De winst in HAL, Porsche en Tubize?

Door Jim Tehupuring op 30 november 2020 14:37

 Goedemiddag Slimme Beleggers!


De  spelperiode zit er al weer op. En ??JOOP?? is daarbij als nummer 1 geeindigd. Van de €100.000 startkaptiaal heeft hij in 4 weken tijd bijna €400.000 weten te maken. Daarmee is hij de winnaar  van €2500, maar bovenal natuurlijk de nummer 1. Een hele prestatie. Joop is duidelijk een erg actieve belegger, want hij heeft bijna 1200 transacties gedaan in de afgelopen maand. Ik ben benieuwd wat Joop nu gaat doen ;-)

Uiteraard hoop ik dat u ook veel plezier hebt gehad aan het spel en een en ander hebt opgestoken. Zelf vond ik het wederom leuk om te doen, al heb ik met terugwerkende kracht wel wat spijt van mijn Shorts op de AEX, Tesla en Olie. Maarja, dat is achteraf. Het is nu tijd om vooruit te kijken. 

Beurzen zijn fors opgelopen en het sentiment is goed. Op dit moment lijkt er geen vuiltje aan de lucht. En misschien is dat ook wel zo. Echter, er zullen altijd (korte) periode zijn waarin de markt flink kan tegenzitten. Interessant om dan eventueel Turbo's te kopen, maar ook riskant wanneer een Turbo een te hoge hefboom heeft. Die is dan snel uitgestopt.

Zodoende ben ik er voorstander van om voor langere termijnbeleggingen Turbo's aan te houden met een lage hefboom. Met de huidige lage rente van nu kan dat een uitstekend alternatief zijn voor een rechtstreekse belegging in de aandelen zelf. De financieringskosten zijn nog geen 1,5%, waardoor juist een kleine hefboom voor een verbeterd resultaat kan zorgen.

Holdings
Tijdens het laatste webinar heb ik 2 holdings besproken die interessant zijn om via een Turbo aan te schaffen. Holdingmaatschappijen komen veelal voort uit een familiair beleggingsvehikels met daarin participaties ondergebracht en welke als holding op de beurs verhandelbaar zijn. Een groot deel van die aandelen is vaak in handen van een familie. Het andere deel is voor andere beleggers te koop. Investeer je hierin, dan beleg je dus eigenlijk mee met de rijkste families. En die zijn over het algemeen niet voor niets zo rijk. Bijkomend voordeel is dat de meeste holdings een 'korting' kennen. Ofwel, de aandelenkoers ligt lager dan de boekwaarde van de participaties samen. 

Een mooi voorbeeld is het Nederlandse HAL Van de familie van der Vorm. Uit het recente kwartaalverslag blijkt de boekwaarde dik €143 te zijn. De aandelen kosten echter €119. Bovendien is de boekwaarde in de afgelopen weken zeker tot €150 gestegen, nu de aandelenkoers van hun grootste participatie (Grand Vision) met dik 10% is opgelopen.
Een Turbo op HAL is een mooie manier om van de 'korting' en lange termijn groei te profiteren. 
Bovendien keert HAL standaard ene dividend uit van 4%, dat je met een Turbo indirect ook ontvangt.


https://www.slimstebelegger.nl/BNP-Turbo-Koers/600655740/HAL-Trust-Turbo-Long-7788.aspx

Een andere holding die we met 1Vermogensbeheer in portefeuille hebben is Porsche Holding. De Holding heeft als primaire functie: houden van 1/3 van de aandelen Volkswagen (nadat Volkswagen AG Porsche overnam in 2012).  En ook hier geldt een stevige discount. De aandelen Porsche kosten €54 per stuk, geven een mooi dividend, maar kennen vooral een mooie korting op aandelen Volkswagen: ruim 40%. Een kleine discount zal er altijd zijn, maar wie weet dat de discount 2 jaar geleden 20% was kan zich inbeelden dat de koers zou kunnen oplopen. Tevens is het een aandeel dat zeer waarschijnlijk kan profiteren van herstel van de automotive branche.

https://www.slimstebelegger.nl/BNP-Turbo-Koers/600739072/Porsche-Automobil-Holding-Turbo-Long-3840.aspx

Gouden tip?
Een andere holding in portefeuille is Tubize. Dit is echter een zogenaamde monoholding: enkel aandelen in slechts 1  bedrijf. In dit geval aandelen UCB. Een biopharm-onderneming genoteerd aan de Bel20. Het bedrijf bestaat al 90 jaar en produceert en ontwikkelt medicijnen. Anders dan bijvoorbeeld Galapagos heeft het dus ook daadwerkelijk medicijnen die omzet opleveren. Alhoewel, ook Galapagos krijgt tegenwoordig omzet uit Jyseleca (voorheen werkzame stof Filgotinib). UCB heeft medicijnen voor Reuma en Epilepsie, maar lijkt een enorme markt open te gaan breken met een kandidaatmedicijn tegen Psoriasis.
Terug naar Tubize. Via deze holding beleg je indirect in UCB. Die aandelen staan nu ruim €90. 
Aandelen Tubize kosten nu €79. Een aandeel UCB vertegenwoordigd ruim 1,5 aandeel UCB. Oftewel een waarde van €145. De korting is dus bijna 50%. 
Je kunt een Turbo op UCB kopen, maar helaas geen Turbo's op Tubize. Het allitereert wel mooi: Turbo Tubize. Maargoed, met een Turbo HAL, een Turbo  Porsche en een aandeel Tubize heb je denk ik 3 hele mooie posities die in de komende jaren rustig hun werk kunnen doen en een uitstekend rendement kunnen leveren.

Heel veel succes!

Gr Jim
1Vermogensbeheer
 


Jim Tehupuring is Pro in de categorie Nederlandse aandelen en opties bij ProBeleggen. Dit document dient enkel ter informatie en is geen voorstel of aanbod tot het aankopen of verhandelen van de beschreven financiële instrumenten en is geen beleggingsadvies.