Guy: Weekend update: Wall Street nog stap terug, AEX weer boven de 600

Door Guy Boscart op 21 november 2020 11:08

 ?Een week met wisselende uitslagen want Wall Street moest een stapje terug na de voortreffelijke start van de week afgelopen maandag, Europa daarentegen liet over de gehele week opnieuw plussen zien met vooral de Franse CAC 40 die de rest overtreft met een plus van 2,1%. Verder viel de stijging van de Brent olie op samen met de digitale munten en dan vooral de Bitcoin. We zien geld overal naartoe kruipen in deze moeilijke tijden, de vraag is of men zich nog realiseert dat de waarderingen zeer hoog uitkomen.

Aan de ene kant heb je de koers stijging van de aandelen die daar uiteraard aan meewerken maar voor pakweg 75-80% van de bedrijven die dit jaar minder winst maken dan het jaar ervoor. Dat zet de PE waarde op het hoogste niveau ooit, we zien ook zo'n piek in 2000 als we terug kijken en we weten maar al te goed wat er de jaren erna gebeurde met de koersen. 

Zie grafiek die ik al via Twitter heb gedeeld, volg mijn Twitter account altijd via https://twitter.com/USMarkets

Start vorige week opnieuw zeer sterk:
Dan nog even over afgelopen maandag, de start van de week werd opgevrolijkt met opnieuw nieuws over nog een vaccin dat goed werkt, deze keer het vaccin van het bedrijf Moderna. En er zitten er nog een paar aan te komen dus daar wachten we op. Het valt dan wel op dat alles op een maandag naar buiten komt, dat was de week ervoor ook al zo toen Pfizer als eerste kwam met het vaccin nieuws, de reactie was toen wel veel heftiger dan afgelopen maandag. Bij de volgende zal dat denk ik nog wel wat minder worden want beleggers weten het nu allemaal al, de volgende stap is wanneer iedereen een vaccin zal krijgen en hoe lang dat allemaal zal duren?

Vergeet ook niet dat de economie een soort van diesel motor is, die zal langzaam opstarten en pas laat weer warm worden, dus het zal nog wel een tijd duren voor alles weer is zoals het was voor dat de pandemie er kwam. In het achterland werd er behoorlijk wat schade veroorzaakt maar dat zien veel beleggers over het hoofd. Hier en daar lees ik zelfs dat de aandelen goedkoop zijn momenteel, wel ik kan u verzekeren dat het niet zo is. OK er zullen echt wel wat achterblijvers zijn maar let op met dit soort meldingen. Die zelfde analisten hebben al vaker gemeld dat de markt goedkoop was maar kregen toch een stevige correctie aan de broek. Nu kopen is niet een beetje gevaarlijk, ok je krijgt 0% rente bij de bank maar aandelen kopen met een KW die ver boven de 25 en zelfs 30 staat is ook niet iets waar je je veilig bij voelt.

Je krijgt dan wel dividend als compensatie van de rente die je bij de bank niet krijgt maar aan de andere kant loop je een groot koers risico. Als je iets koopt a €100, en je krijgt 5% dividend per jaar dan doe je het goed zolang de koers op €100 blijft of zelfs meer wordt. Aan de andere kant als je 30 keer de winst betaalt en die gaat bijvoorbeeld door de moeilijke omstandigheden die er nog komen naar pakweg 18 of 20, dan zal de koers mogelijk ook dalen naar €65 a €70 ... Met die 5% dividend schiet je dan ook niet echt op want je hebt de investering veel te hoog ingezet. En maak mij niet wijs dat het niet voorkomt zoiets, veel mensen hebben bijvoorbeeld Shell gekocht op pakweg €28 tot €30, kregen een mooi dividend ervoor terug. Dit jaar nog werd dat dividend ingekort (nu weer wat omhoog gebracht) maar de koers ligt 60% lager dan toen. Geloof dus niet teveel in sprookjes en denk 2 keer na voor je in een aandeel stapt met een KW hoger dan 20-25 of zelfs 30 !!!

Let op mijn woorden, er zal nog veel geld verdampt worden door de hebzucht die we momenteel doormaken. Markten die op teveel euforie draaien, op hoop en vooral op een uitzicht dat er blijkbaar mooier uitziet dan het in werkelijkheid is ... En mijn tijd komt eraan kan ik u verzekeren, ik heb het dan wel moeilijker met markten die de realiteit verliezen maar eens ze weer naar hun normale verloop gaan dan kan ik mijn slag slaan. Dus nogmaals, als u lid wil worden dan is dat nu het moment want mijn tijd zit er duidelijk aan te komen. Zorg in ieder geval dat u erbij bent, ook al bent u wat sceptisch door de periode die net achter ons ligt en waar ik minder goed voor de dag kwam. Kijk dus vooruit en kijk ook vooral naar wat ik eerder al heb gedaan voor de leden.

Wilt u een sterk 2021 meemaken? Doe dan mee, of volg mijn visie als lid dan in ieder geval ... 2021 wordt een knallend jaar voor US Markets Trading, en nu kunt u al tot 1 FEBRUARI een proefabonnement nemen voor €39 ... Als het u niks lijkt, dan bent u er dan gewoon vanaf, scoren we zoals ik verwacht goed dan zult u meer dan tevreden zijn en lid blijven ...

Dan nog het weekoverzicht:
De Dow won maandag 500 punten om dicht bij de 30.000 punten uit te komen, de rest van de week viel verder tegen aangezien de Dow op 29,263 punten sluit wat ver onder de slotstand van maandag uitkomt. Op weekbasis verliest de Dow Jones zelf, ook de S&P 500 moet wat inleveren op weekbasis. Hieronder zet ik even een overzicht op weekbasis, dus ten opzichte van de slotstand de week ervoor neer. Ik heb er deze keer ook de Bitcoin bij gezet, een stijging van maar liefst 17,5% de afgelopen week en de digitale munt zet zo een hoogste stand neer sinds 2017 en eigenlijk zien we de recordstand van toen weer terug.

Wall Street:
Dow Jones -216 punten (-0,73%)
S&P 500 -27,6 punten (-0,77%)
Nasdaq Composite +25 punten (+0,22%)
Nasdaq 100 -31 punten (-0,25%)
Dow Transport +147 punten (+1,2%)
SOX index +46 punten (+1,85%)

Europa:
AEX +4,75 punten (+0,8%)
DAX +60 punten (+0,46%)
CAC 40 (Frankrijk) +116 punten (+2,15%)

Azië:
Nikkei +141 punten (+0,55%)
Hang Seng +295 punten (+1,1%)
Shanghai China 67 (+2,05%)

Grondstoffen:
Goud -14 dollar (-0,75%)
Zilver -0,4 dollar (-1,65%)
Brent olie +2,2 dollar (+5,1%)

Crypto currency:
Bitcoin +2790 dollar (+17,5%)

Euro, olie en goud:
De euro zien we vanmorgen rond de 1.19 dollar, de prijs van een vat Brent olie staat vanmorgen op 44,2 dollar terwijl een troy ounce goud nu 1865 dollar kost.

US Markets Trading nu voor €39 tot 1 FEBRUARI 2021:
Maak vanaf vandaag gebruik van de nieuwe aanbieding die loopt tot 1 februari 2021 ... Ik blijf uiteraard zoeken naar kansen in deze markt, we hebben strategisch al wat kleine posities open staan.

Na uw inschrijving staat u meteen op de verzendlijst en ontvangt u de updates, de signalen en kunt u inloggen op onze Tradershop om alle posities LIVE te volgen. 

Schrijf u in via de link: https://www.usmarkets.nl/tradershop

Tot later,

Guy Boscart


Guy Boscart is directeur en eigenaar van www.usmarkets.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.