Royce: Long in de rijzende zon

Door Royce Tostrams op 20 november 2020 08:33

 De Japanse beurs is al een paar dagen achtereen aan het zakken. De Nikkei Index is vandaag 0,42% lager gesloten op 25.527 punten. Indien de Japanse iets verder daalt, koop ik een Turbo Long op de Nikkei Index. Want stilletjes, een beetje in de schaduw van presidentsverkiezingen en coronavaccins, is de Japanse beurs vorige week uitgebroken.


Op de beurs in het land van de rijzende zon, zijn onlangs toppen van de afgelopen drie jaar overtuigend opwaarts gepasseerd.

Een van de positieve prikkels hiervoor was mede de ondertekening RECP, het grootste handelsblok ter wereld. Japan wordt als een van de landen gezien die hiervan de komende jaren zal profiteren.

Het RCEP-verdrag is getekend door tien Zuidoost-Aziatische landen, evenals Zuid-Korea, China, Japan, Australië en Nieuw-Zeeland.

De deal sluit de VS uit, dat zich in 2017 heeft terugtrokken uit een rivaliserend handelspact, het Trans-Pacifische Handelsakkoord TPP. Terwijl de economieën van China en de VS steeds meer van elkaar verwijderd raken, komt die van China steeds dichter bij zijn buurlanden.

Deze keer bekijk ik de Nederlandse en de Japanse beurzen.

Nederlandse beurs valt terug, na de eerdere uitbraak

De AEX-index vormt in een pullbackbeweging een mogelijk hogere koersbodem. De AEX was eerder door de voorgaande toppen in de zone 575-589 gebroken.

Na de uitbraak zal de AEX een hogere bodem moeten vormen op of boven 587,03 punten (de top van juli).Nikkei breekt uit

Technisch is de Japanse beurs door de bovenkant van het zijwaartse koerspatroon gebroken. De Nikkei 225-index genereerde hierdoor een technische verbetering.

Weerstand aan de bovenkant zien we rond 28.604,24 punten (berekend koersdoel). Het meerjarig koersdoel ligt rond 31.000 punten. Steun hanteren we op 22.948,47 punten (de bodem van 30 oktober).

De 200-dagenlijn van de Nikkei laat een opwaarts verloop zien, terwijl de index erboven noteert. Dit duidt op een positieve technische conditie.

 
Op de meerjarengrafiek is duidelijk te zien dat de Japanse beurs de lange termijn opwaartse beweging voortzet.

tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.