Jean-Paul: All in

Door Jean-Paul van Oudheusden op 12 november 2020 12:12

Gisteren was mijn Slimste portefeuille weer terug bij de start, 0%. Niet best in acht beursdagen waarin een turbo met hefboom 2 op de AEX keurig 20% had opgeleverd. Ook een bleek resultaat vergeleken bij mijn mede-coach Royce, die florissant +29% op de teller heeft staan. Ik verdenk hem ervan dat hij nog steeds op de camping in Italië staat en in zijn zwembroek wacht op een 'aanval' van de andere coaches op zijn toppositie.

Goed, wordt het dan long of short? In de basis ben ik al lang positief over de markt en dat blijf ik. De Amerikaanse verkiezingen lijken toch echt wel beslist en de beter dan verwachte testresultaten van het coronavaccin geven er aanleiding toe dat 'terug naar normaal' ergens in 2021 niet denkbeeldig is. Toegegeven, de economie heeft een flinke knauw gekregen, maar ondernemers zijn van nature strijdbaar en zullen er alles aan doen om weer terug in business te komen. Aan de overheden zal het niet liggen: het ondersteunen van de economie is wereldwijd een topprioriteit.

Nog even over die banken. Tijdens het webinar op 3 november zei ik nog dat ik ze niet in mijn portefeuille heb zitten. Na de kwartaalcijfers van ING daalde het aandeel met -6%, om daarna bij het vaccinnieuws op te veren. Long positie genomen in zowel ABN AMRO als ING, omdat ABN AMRO nog met cijfers kwam. Dom, dom, dom. Ook dat aandeel kreeg je maken met verkopers, ondanks de redelijk goed cijfers. Turbo's in de min, terug naar af. Ik heb ze op dit moment toch nog even aangehouden, want ik wil een long portefeuille hebben in het spel.

Hoe vul ik het verder aan? Heineken long, ik noemde het al in de testweek. Uitstekend bedrijf, kan met nog meer positief vaccinnieuws zeker terug naar €100. Als je long wilt pak je ook de index. AEX, twee posities, nu toch echt eentje met hefboom 2 voor mijn filosofie, maar ook een hogere hefboom omdat het een spel is.

En verder terug in Alibaba en Prosus. De nieuwe regelgeving in China heb ik goed bekeken. Het zal structureel de waarde van bedrijven als Alibaba en Tencent (waar Prosus 31% van heeft) lager houden dan voorheen, maar de Chinese economie zal blijven groeien. Breng nog even in herinnering dat Prosus vanaf 23 november eigen aandelen gaat inkopen. En ook in Amerika lijken techbedrijven na een flinke afpoeiering weer in de gratie.

Wat nu nog nodig is is een verdere opleving op de beurs, in AEX-termen eerst voorbij de 604 (de slotstand van 2019), en gebrek aan wifi op de camping van Royce.

Met vriendelijke groet,

Jean-Paul

P.S.: op dinsdag 17 november start ik met Markets Are Everywhere met een cursus Aandelenanalyse. In drie weken leer ik je hoe je zelf kunt bepalen of een aandeel duur of goedkoop is. Meer informatie en aanmelden kan op de website, MarketsAreEverywhere.com. 

Ben je pas een beginnende belegger? Meedoen met de cursus Starten met Beleggen kan ook nog, die loopt tot 27 november. Bewandel dezelfde als hierboven voor informatie en aanmelden.