Nico Inberg: Markt houdt goed vol

Door Nico Inberg op 29 november 2019 08:48

Goedemorgen beleggers en speculanten,

De markt houdt het  nog steeds goed vol. De Amerikaanse beurs staat 420% hoger dan in 2009, als we het dividend meerekenen wat in al die jaren is uitgekeerd.

Robeco's Jeroen Blokland zette dat mooi neer in een grafiekje:

In maart 2009 was er sprake van een extreme situatie, die gered is doordat de centrale banken de geldkraan wagenwijd openzetten.

Vandaag de dag is de situatie misschien wel net zo extreem. De rente is nul in grote delen van de wereld en centrale banken blijven maar geld scheppen om de inflatie aan te wakkeren.

Dat werkt echter voor geen meter omdat er nauwelijks groei is. Ja, belastingen maken dingen wel duurder maar of dat nu zo goed is....

In Japan en Zwitserland kopen centrale banken gewoon aandelen op om maar meer geld in de markt te pompen.

Maar als een paard niet wil drinken... je kunt een paard wel naar het water brengen, maar dan houdt het op.

In ieder geval houdt de hoop op een handelsdeal de zaak levend, en uiteraard gaat iedereen ervan uit dat december een goede maand is, traditioneel.

Ik blijf op de laatste dag nog even short en dan zien we waar het schip strandt. Bedankt voor het meelezen allemaal en wellicht tot volgend jaar.


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.