TA Royce: Nog drie dolle dagen?

Door Royce Tostrams op 27 november 2019 07:59

Met nog 3 dagen te gaan, nadert deze #Simste de finish. Morgen is Wall Street gesloten, vrijdag voor de helft, dus daar mogen we niets meer van verwachten. Wie nog rendement wil boeken deze competitie, moet dus nu zijn slag slaan. Van mij hoeft u geen grote stappen te verwachten, ik blijf zitten waar ik zit, want ik denk dat de beurzen gaan knallen. In deze competitie kan ik hooguit nog enkele procentjes bij elkaar sprokkelen. Dus drie dolle dagen zullen het niet worden, ik denk dat ik een vraagteken achter de titel zet.

ASML leg ik hieronder op de divan, het aandeel is bipolair. Hoewel ASML er technisch prima bijligt, verzwakken de afgeleide technische indicatoren.  Tegenstrijdig dus, geen verkoopsignaal, wel om alert te worden en de vinger aan de pols te houden.

Technische Analyse kan op meerdere manieren ingezet worden. De ene risicomijdende belegger gebruikt het voor aan- en verkopen van zijn defensieve lange termijn portefeuilles.  De meer speculatieve belegger past Technische Analyse juist toe om korte ritjes te maken in individuele aandelen.

In het eerste geval kijk je naar lange termijn koerspatronen, in het tweede volg je de korte termijn koersontwikkelingen. Hoe het ook zij, TA is een prima hulpmiddel bij het nemen van  beleggingsbeslissingen.
Een derde manier is om naar Technische indicatoren te kijken, zoals RSI, moneyflow, momentum et cetera. We noemen dit de kwantitatieve benadering, die o.a. in mechanische modellen wordt gebruikt. Die geven signalen, die je soms in de koerspatronen niet of nog niet kunt zien.
Een van de aandelen  waarvan de koerspatronen nog prima zijn, maar waarvan de indicatoren langzaam op rood springen is ASML.  Want terwijl de koers van ASML voortdurend nieuwe all-time-highs neerzet, laat de moneyflow een zwak verloop zien. Dit suggereert dat de instroom van vers kapitaal dus achterblijft.

Mijn column van 12 november  https://www.iex.nl/Column/489056/TA-Stagnerende-omzetten.aspx sloot ik af met een waarschuwing voor ASML.
Het viel me op dat de sterke trend van de chipgigant niet door een sterk  omzetprofiel wordt bevestigd. Terwijl de ASML koers voortdurend nieuwe all-time-highs neerzet, daalt de moneyflow, de instroom van vers kapitaal blijft dus achter.

Dit is niet direct een verkoopsignaal, zelfs geen reden om uw positie in het aandeel af te slanken. Wel is het een waarschuwing, dus om alert te zijn.  ASML is dit jaar, met een koersstijging van bijna 80%, een van de sterkste stijgers op de Nederlandse beurs gebleken. Volgens fundamentele analisten is ASML een prima belegging, maar is de huidige beurskoers wel erg ver op de toekomst vooruit gelopen.  Ruime tijd in de

Ik zie hierin voldoende reden om eens goed het aandeel ASML op de divan te leggen.  Ik wil beginnen met te melden dat ASML in de lange termijn B.O.B. modelportefeuille van Tostrams is opgenomen en dat we geen wijziging in deze positie overwegen. Ook staat het aandeel sinds medio juli in de korte termijn speculatieve, welke positie we eveneens aanhouden.  Maar hieronder bekijk ik 3 waarschuwingssignalen:

•    Zwakke moneyflow
•    Negatieve divergentie van de RSI (Relative Strength Index)
•    Dalend momentum
Hieronder loop ik deze waarschuwingssignalen langs.
Vooralsnog concluderen we dat een eventuele daling onder de korte steun op 239,60 de zwakke signalen zou bevestigen. Echter bij een daling richting 217 zou de de onderkant van het stijgende trendkanaal worden opgezocht. Dus elke dip die rond of boven 217 wordt opgevangen, zou het sterke lange termijn stijgende trendkanaal niet schaden.

Zwakke moneyflow

Het korte termijn koersverloop van ASML (bovenste helft van de grafiek) is nog redelijk. ASML maakt pas op de plaats binnen de grenzen van de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief.

De moneyflow (onderste helft van de grafiek) daalt. Dit geeft aan dat er geld uit de markt wordt gehaald.  Deze indicator slaat niet direct alarm, maar geeft wel aan korte termijn posities  bij een eventuele daling onder de  bodem van 8 november op 239,60 alsnog  verkocht mogen worden.


Negatieve divergentie van de RSI

Het RSI van ASML (onderste helft van de grafiek) laat al sinds juli dalende toppen zien.  Het patroon met hogere koerstoppen van (bovenste helft van de grafiek ) wordt door de RSI niet gevolgd. Deze afwijking, waarbij de koers hogere toppen vormt, versus lagere toppen op de RSI, wordt negatieve divergentie genoemd.
Indien een hogere top in de koers niet wordt bevestigd door een hogere top in het verloop van de RSI (zoals thans bij ASML) is dat een indicatie dat de kracht van de opwaartse beweging afneemt.

/grafieken/701194-rsi.gif

Dalend momentum

Het Momentum van ASML (onderste helft van de grafiek) laat al sinds juli dalende toppen zien.   Deze indicator daalt wel, maar beweegt nog in de positieve zone (boven 0). Deze stand geeft doorgaans aan dat de markt nog wel vooruit gaat (omhoog), maar dat beleggers gas terugnemen. Ook hier concluderen we dat posities nog verantwoord zijn, maar wel met de vinger aan de pols.
/grafieken/701194-macd.gif
Lange termijn ASML
Een mooie stijgende trend blijft bij ASML zichtbaar. Een daling naar de lange termijn steun 217 zou de lange uptrend niet schaden. In dat geval zou enkel de onderkant van het stijgende trendkanaal worden opgezocht.