Nico Inberg: 600 of....twijfel?

Door Nico Inberg op 26 november 2019 09:34

Het is dinsdag vandaag en een oud beursgezegde luidt: flauwe dinsdag, vaste week. In die zin zou een stand van AEX 600 later deze week geen probleem moeten zijn.

Toch kies ik voor de andere kant. Enerzijds omdat het de enige kans is om het spel nog te winnen (de  andere vier coaches zitten overwegend long), maar ook omdat de beurs twijfelt.

Er wordt steeds meer goed nieuws inzake de handelsoorlog op het vuur geworpen wat de run-up van de beurzen verder verlengt. Maar onderliggend zijn er wel degelijk wat pijnpuntjes. 

Kijk naar het nieuws van de ABU vandaag. ABU is de branche organisatie van de uitzendbureaus. Die ziet wederom een afnemend aantal uitzenduren in de afgelopen periode. 

Bij Randstad zagen we eerder al dat de autonome groei omgeslagen is in krimp. Dat heeft deels te maken met Duitsland, maar ook in andere regio's wordt het wat spannender. 

Nu hoeven we over Randstad niet meteen zorgen te maken want het is en blijft een dividendwaarde, maar het geeft wel aan dat de beurzen de stand van de economie niet helemaal juist inprijzen.

Dat komt door het beleid van de centrale banken. De stand van de beurs wordt in principe bepaald door de winsten van de bedrijven, en de rente. 

De winsten geven de stand van zaken bij het bedrijfsleven aan, de rente geeft aan wat het alternatief voor aandelen kost. De risicovrije rente, zogezegd.

Als dat alternatief hoog is, is er minder reden om risico te lopen met aandelen. Als het alternatief laag is, of zelfs geld kost, zoals nu, zijn aandelen met een dividend van 3% juist heel aantrekkelijk.

Wat nieuws over de posities:

Adyen zag een grootaandeelhouder 310.000 aandelen soepeltjes plaatsen op 658 euro. Daarom ligt het aandeel wat gevraagd vandaag. Short was een foute keuze, ik kijk het nog heel even aan.

Short in Randstad. Daling uitzenduren is geen goed nieuws, al moeten we natuurlijk vooruit kijken en niet achteruit. 

Galapagos: eruit gegaan op 173. Prachtig aandeel dat in de toekomst nog veel meer waard kan worden maar de nieuwsflow van het komende jaar wordt heel cruciaal.

Succes vandaag!
 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.