Nico Inberg: SBM en Altice goede cijfers

Door Nico Inberg op 14 november 2019 09:31

Beste belegger,

SBM verhoogde opnieuw de outlook voor dit jaar. Het kreeg vorige week een aanvullende opdracht van ExxonMobil waardoor het dit jaar verwacht uit te komen op een omzet van 42.1 miljard.

SBM is nog steeds een goedkoop aandeel, het wordt door de markt kennelijk niet opgepikt dat het een stuk beter gaat.

Altice

Kabelaar en telecommer Altice, het meest riskante aandeel van het serieuze Damrak, wist opnieuw de verwachtingen te verslaan.
Banken zullen de koersdoelen opnieuw opwaarts gaan bijstellen: de grote schuldenberg is in potentie een enorm probleem, maar als het de omzet en winst snel weet op te voeren kan het ook als een hefboom werken voor de verdiensten van het bedrijf.

Dan kan er namelijk goedkoper geleend worden en wordt er snel eigen vermogen opgebouwd. Dat komt dan tot uitdrukking in de aandelenprijs. Hieronder leest u ons Premium artikel over Altice vandaag.


Altice: Groei versnelt

Altice: Groei versnelt
Altice, de Franse kabelaar/telecommer, verslaat vrij eenvoudig de verwachtingen van analisten qua omzet en ebitda, maar laat de schuldpositie weer verder oplopen. De belangrijkste elementen uit de rapportage:
 • Omzet en ebitda hoger dan verwacht
 • Schuld loopt verder op
 • Commercieel momentum in Frankrijk, afname competitie
 • Herfinancieringen en op termijn eigen aandeleninkoop
Vooral in thuisland Frankrijk gaat het goed: de 'churn' - het aantal opzeggingen - is een stuk lager en tegelijkertijd verhogen concurrenten de prijzen. Dat zorgt voor minder concurrentie, klanten lopen minder snel over en omdat Altices merk SFR, goedkoper is dan grote concurrent Orange ligt daar nog ruimte om de prijzen te verhogen. 

Stevige omzetgroei in Frankrijk

Afgelopen kwartaal nam de omzetgroei opnieuw toe, tot 7,2% in Altices belangrijkste markt in Frankrijk. 
kweker
Afbeelding: omzetgroei Altice Frankrijk (SFR) 
De omzet voor Altice als geheel kwam 6.9% hoger uit dan een jaar geleden. De ebitda kwam ook wat hoger uit dan verwacht, met een plus van 8,8%. De ebitdamarge kwam licht hoger uit op 38,4%. 
Het management blijft gefocust op het herfinancieren van de schulden en het verder in de tijd wegzetten van de aflossingsdata. Altice wist in september tegen een recordlage rente schulden te herfinancieren (2.5 en 3.375%). De uitstaande obligaties worden inmiddels boven par verhandeld wat uiteraard een goed teken is. 

De grote schuld

Negatief punt is dat de schuld wederom is opgelopen. Altice rapporteert geen netto winstcijfers en dat is maar goed ook, want er loopt relatief veel geld uit de onderneming. De schuld liep dit kwartaal op naar netto €30.7 miljard.
Via hogere prijzen, minder churn (weglopers), minder competitie én op termijn een veel lagere capex moet dan serieus werk gemaakt worden van de schuldafbouw. De doelstelling is om eind volgend jaar een netdebt/ebitda van 4.25 te hebben bereikt.   
kweker
Dit is het gedroomde plaatje qua herfinanciering. Dit jaar betaalt Altice nog €1,84 miljard aan rente. Met de herfinancieringen van september wordt dat pro forma €1,7 miljard. Pro forma betekent: wanneer de herfinanciering op 1 januari was ingegaan in plaats van in september.

Eigen aandeleninkoop 

Het klinkt bizar, maar het gaat echt gebeuren straks. Zodra de netdebt/ebitda op niveau is, wil Drahi eigen aandelen gaan inkopen. Een hogere omzet, minder herstructureringslasten en lagere rentelasten moeten zorgen voor een hogere vrije kasstroom straks.
Tegelijkertijd vallen dan een deel van de capex-investeringen weg zodat er onder de streep straks een nettowinst genoteerd kan worden. En dan begint het feest pas echt, want er wordt nu al openlijk gesproken over het inkopen van eigen aandelen.
Omdat er relatief weinig aandelenkapitaal uitstaat (1,2 miljard) kan dit opnieuw een grote hefboom op het aandeel betekenen. Drahi wil niet eens wachten tot de 4,25 er staat, maar oppert openlijk om al eerder aan de slag te gaan. 

Verkoop activa

Zover is het echter nog lang niet. De immer über-optimistische Drahi zal eerst het een en ander moeten verkopen om de gewenste netdebt/ebitda van 4,25 te halen. Het belang in Altice USA zou afgestoten kunnen worden (ca €580 miljoen) en momenteel wordt onderhandeld over de verkoop van het Portugese glasvezelnetwerk.
Er wordt geschermd met veel interesse en de verkoopprijs loopt elk kwartaal op aldus Drahi, die daarom geen haast heeft, maar wel verwacht binnen enkele maanden zaken te kunnen doen.  

Analisten: Verdeeldheid

Onder de bankanalisten heerst grote verdeeldheid. Een aantal heeft Altice Europe op Kopen staan, maar een aantal anderen op Verkopen:
 • Deutsche Bank: Kopen, koersdoel €8
 • Barclays: Verkopen, koersdoel €3,40
 • Goldman Sachs: Kopen, €5,80
 • Kempen: Kopen, koersdoel €6,40
 • Kepler: Verkopen, koersdoel €3
 • Credit Suisse: Houden, koersdoel €3,90 (vandaag verhoogd naar €4,50)
 • Bank of America: Houden, koersdoel €6
Altice blijft in die zin een storystock: het moet allemaal nog gebeuren en topman Drahi heeft geen trackrecord waardoor je hem meteen op zijn blauwe ogen zou geloven. Aan de andere kant is het feit dat Altice tegen fors lagere rentes kan herfinancieren een duidelijke aanwijzing dat het de goede kant opgaat. De obligatiemarkt liegt niet.

Conclusie: veel fantasie

Voor wie de zon in het water wil zien schijnen zijn er voldoende aanknopingspunten om een volgend ritje omhoog te verwachten. De schuldafbouw en de hoge rentelasten zijn op dit moment echter nog steeds een molensteen om de nek van Altice. 
Veel moet nog bewezen worden, al is de omzet- en ebitdagroei op de goede weg. CEO Drahi heeft echter een verleden van veel beloven en weinig presteren en daarom is het voorlopig nog eerst zien, dan geloven.
Hoopgevend is in ieder geval dat de hevige concurrentiestrijd in Frankrijk wat afneemt en alle partijen hogere prijzen durven te vragen. Dat geeft lucht en zal de vrije kasstroom verder aanjagen. 
Zoals al zo vaak gezegd: Altice is geen aandeel voor degelijke beleggers en is gezien de grote schuldpositie een superspeculatief aandeel. De grote hefboom die erin zit is echter verleidelijk en dit jaar heeft het aandeel, vooral sinds de sterke Q2-groei, een sterke performance laten zien.
Altice herbevestigt de guidance die bij de halfjaarcijfers is afgegeven en zegt in de conference call de ebitdabelofte van Altice Frankrijk gemakkelijk te zullen halen.   
kweker
Het vakje met advies hieronder komt op één of andere manier niet door, vandaar dat we het hieronder zetten. Het advies blijft positief: houd wel de posities klein, het is en blijft een riskant aandeel door de hoge schuldpositie. Voorlopig heeft men echter de wind mee in Frankrijk. Het wachten is op de verkoop van activa om de schuld eerst op die manier omlaag te brengen.

Disclaimer: Inberg heeft een longpositie in Altice.

Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.